Breaking News

Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác


Stephanie Perkins: Lola és a szomszéd srác

A blogturnéról


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Stephanie Perkins Lola és a szomszéd srác című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub kilenc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Lola bohókás életét!
2014. május 26-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 336
ISBN: 9789633735671
Fordító: Komáromy Rudolf
Sorozat: Anna és a francia csók 2.
Függővég: nincs

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/stephanie-perkins-lola-es-a-szomszed-srac-6270?ap_id=DeszyLola Nolan, a szárnypróbálgató divattervező nem híve a divatkövetésnek. Ő jelmezeket alkot. Minél ütősebb a szerelése – minél sziporkázóbb, furább és vadabb –, annál jobb. De bármennyire hajmeresztő is a stílusa, Lola imádja a szüleit, tűzbe menne a barátnőjéért, és merész terveket szövöget a jövőről. Szóval minden tök tuti (a dögös rocker fiúját is beleértve), amíg vissza nem költöznek a környékre a rémes/utálatos Bell ikrek: Calliope és Cricket. Miután Cricket – a tehetséges feltaláló -,ikernővére árnyékából kilépve, ismét része lesz Lola életének, a lány rákényszerül, hogy végre tudomásul vegye az érzéseket, amiket időtlen idők óta táplál a szomszéd srác iránt.


Véleményem

Az Anna és francia csók annak idején a szívembe talált. Emlékszem, elkezdtem olvasni és képtelen voltam letenni, amíg be nem fejeztem. Imádtam a sztorit, a helyszíneket, a szereplőket, a stílust, a borítót, mindent... Szerencsére azt tudom mondani, hogy a második részben sem csalódtam, sem az angol olvasás, sem a magyar nyelvű verzió után. 

Mielőtt még jobban belemennék a történetbe, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ha esetleg nem olvasta az Anna és a francia csókot (ami nagy hiba és sürgősen kiküszöbölendő), akkor is érteni fogja ezt a történetet. Ez ugyanis egy olyan sorozat, amiben a főszereplők minden részben mások, tehát nem közvetlenül egymás folytatásai. Viszont akik hozzám hasonlóan rajongói voltak Anna és Etienne történetének, bizonyára örülnek, ha elárulom, hogy mellékszereplőkként megjelennek ebben a történetben is, és hasonlóan cukik, mint az első részben. Az pedig már csak grátisz, hogy nyilván az ő történetük sem zárult le az első részben, és az apró elejtett megjegyzésekből és beszélgetésekből arról is képet kapunk, hogy az kapcsolatuk hogy áll éppen.
Mindenesetre az első rész olvasása nélkül is abszolút érthető és élvezhető a történet. 

Lola, a főszereplőnk egy elképesztően különleges lány. Ruhákat tervez és varr, és tulajdonképpen saját maga stylistja is. Fejébe veszi, hogy nem fog kétszer ugyanúgy kinézni, ezért egyik nap epernek, a következőn pedig diszkógömbnek öltözik. És ez nála teljesen természetes, a környezet is megszokta már, hogy nem hétköznapi lány. Pasija is van, egy helyi rocksztár, aminek a szülei nem igazán örülnek. Ja, és ha már a szülők szóba kerültek: kettő is van neki, méghozzá két apuka. Bizony, Lolát egy meleg pár neveli. 
A történet pedig akkor indul be, amikor a régi szomszédok visszaköltöznek a Loláék melletti házba. Ugyanis Lolának valami baja van a szomszéd sráccal, Crickettel. Eleinte nem tudjuk, hogy pontosan mi, de az biztos, hogy egyszer jóban voltak, aztán már nem...

Ennél jobban nem mennék bele a sztoriba, úgyis szépen, lassan minden kiderül. 

Mindenesetre a jó hír, hogy Lola egy nagyon különleges főhősnő. Lehet, hogy nem mindig értünk egyet a döntéseivel, de nagy öröm volt ennyire egyedi karaktert megismerni. Én magam Crickettet is nagyon szerettem, és külön jót mosolyogtam rajta, hogy az alacsony Etienne után kaptunk egy langaléta férfi főszereplőt. Egyébként ha már a szereplők szóba kerültek, egy valamiben még mindig nagyon jó Stephanie Perkins: minden szereplőt felruház valami csak rá jellemzővel. Anna mozizott, Lola öltözködik, Crickett pedig feltalál. Ezt imádtam!

Nagyon szerettem Lola és Crickett kapcsolatát, és azt, ahogyan rétegről rétegre, emlékről emlékre ismertük meg. A közös múltjuk miatt ezekből volt elég sok, és mindenféle apró tárgy és szokás összeköti őket. Ez az Anna után valami nagyon más, de ugyanolyan aranyos. Egyébként is mindig odavoltam azokért a sztorikért, amikben a két szomszéd egymásra talál. Közben pedig lesik a másikat az ablakból, összefutnak az utcán...

Szóba kerültek már Lola szülei, de nem bírok elmenni a téma mellett anélkül, hogy nem fejteném ki kicsit bővebben. Lolát egy meleg pár neveli. Ez rettentő bátor húzás, és nagyon-nagyon örültem neki. Mostanában sokszor terítékre kerül a téma, és hihetetlen véres viták tudnak belőle kialakulni. Én pedig egyszerűen értetlenül állok a dolog előtt: miért ne kaphatná meg a szükséges szeretetet két férfitól az ember? Nem a nemük számít, hanem a szeretetük és a törődésük. Hihetetlen, hogy aktivisták tépik a szájukat, hogy melegek ne nevelhessenek gyerekeket, miközben máshol két heteroszexuális szülővel borzalmas körülmények között sínylődnek gyerekek. Na mindegy, erről hosszan tudnék írni, és nem is ez az értékelés lényege, mindenesetre abszolút pozitívnak érzem, hogy ezt a szálat behozta az írónő, csak gratulálni tudok. Egyébként pedig imádtam is mindkettőjüket, bár a pitesütő Andy nőtt igazán a szívemhez, a könyvben is emlegetett Halottnak a csók sorozat után minden pités jelenetnél mosoly volt az arcomon. 

És részemről külön piros pont jár a műkorcsolya behozataláért, még akkor is, ha csak nagyon kicsi szerepe van a történet szempontjából és szívesen olvastam volna róla még egy kicsit. (Crickett ikertestvére műkorcsolyázik egyébként.)

Összességében ez a történet is ugyanolyan aranyos és magával ragadó volt, mint az Anna és a francia csók. Egy kellemes kis romantikus történet, ami kikapcsolja az embert, közben pedig megszereti a szereplőket és el se akarja engedni őket. Az a fajta történet, amit az ember mosollyal az arcán olvas végig, és azt a mosolyt a végén se lehet lekaparni. De nem is kell. 

NAGYON AJÁNLOM


Ha érdekel, rendeld meg a képre kattintva:

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/stephanie-perkins-lola-es-a-szomszed-srac-6270?ap_id=Deszy


Blogturné Extra - Műkorcsolya

Sokat gondolkoztam, pontosan mit is hozzak ezen a témában belül extrának, annyi mindenről tudnék írni. De arra jutottam, miért ne hozhatnék mindenből egy keveset?

Aki nem ismerné a műkorcsolya szabályait, annak egy rövid kis összefoglaló. (Tényleg nagyon rövid és csak a női szakágra vonatkozóan.) 
Egy verseny alkalmával minden versenyzőnek két programot kell futnia. A rövid programnak már a nevéből is következik, hogy ez a rövidebb, de nem szükségszerűen könnyebb. Ugyanis a rövid program elég kötött, megvan, hogy a versenyzőknek milyen kötelező elemeket és milyen mennyiségben kell végrehajtaniuk. Ezután következik a szabad program vagy más néven kűr. Ez a hosszabb, de attól, hogy a neve szerint szabad, ebben is vannak kötelező elemek. 
Az értékelés többféle szempont szerint zajlik. A zsűri egyrészt értékeli a program technikai részét, erre külön technikai specialista is van, aki egyesével megvizsgálja az elemek végrehajtásának módját, és ez alapján a négyféle nehézségi fok valamelyikébe sorolja azokat. Így minden elemnek van egy alappontszáma, ami a végrehajtását pontosságának és szépségének függvényében változik. Az elemek értékét összesítve jön ki az adott program technikai pontszáma. 
A pontszám másik felét a művészeti érték adja, ahol szintén többféle szempont szerint értékelik a versenyző teljesítményét: nézik, hogy hogyan volt felépítve a program, mennyire élte bele magát a korcsolyázó, mennyire volt művészi és szép, mennyire mozgott együtt a zenével, milyen egyedi ötletek és elemek voltak benne, stb.

Ennyit nagyon röviden a szabályokról, és akkor most még ejtenék néhány szót az ugrások. Nagyon nem megyek bele, mert az ugrások megkülönböztetése nem egyszerű, de egy kicsit az alapokról írok. Alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni az ugrásokat, vannak leszúrt és nem leszúrt ugrások. Leszúrt ugrások esetében a versenyző a korcsolya elején található hegyén található recét használja, hogy plusz lendületet vegyen, nem leszúrt ugrások esetében ez elmarad. Leszúrt ugrások a flip, a toeloop és a lutz, leszúrás nélkül pedig a rittbergert, a salchowot és az axelt ugorják. Az egyes ugrásfajtákat az különbözteti meg, hogy melyik lábról indul és melyikre érkezik, illetve hogy elölről vagy hátulról megy bele az ugrásba.
Ezenkívül még egy fontos értékelési szempont az ugrásoknál, hogy a korcsolyázók hányszor forognak körbe a tengelyük körül a levegőben. Ennek megfelelően van szimpla ugrás, de ez mostanában már szinte semmit nem ér, így ha ilyet láttok, az garantáltan rontott ugrás. A dupla ugrások esetében két, a tripláknál három fordulatot tesznek a levegőben. Az utóbbi időben már vannak négyfordulatos ugrások is, ez nőknél nem nagyon fordul elő, bár nem példa nélküli.

Szemléltetésképpen:

Ez az ugrás az axel. Láthatjátok, hogy a korcsolyázó nem szúr le külön,
hanem rögtön a csúszásból vesz lendületet.

Ez az ugrás a lutz. Itt van leszúrás, a második kis képen láthatjátok, ebből merít lendületet a korcsolyázó.

Na de ennyit a száraz szabályokról, ha valakit érdekel ITT még olvashat róla, és akkor jöjjön a szórakozás!
A könyvben Crickett testvére a Rómeó és Júlia film zenéjére futja a programját. A Rómeó és Júlia mindenféle zenei feldolgozása rendkívül népszerű a korcsolyázók körében, szinte minden évben akad valaki, aki ezt választja a programja témájául. Bár érthető okokból főként a páros korcsolyázók és a jégtáncosok körében népszerű, a női és férfi korcsolyázóknál is újra meg újra előkerül. (Érdekesség: az idei téli olimpián a férfi olimpiai bajnok pont a Rómeó és Júlia szabad programjával nyert, 2006-ban pedig a párosok olimpiai bajnokai futottak ilyen kűrt.)

Most két olyan videót hoztam nektek, amelyekben női korcsolyázók futnak a Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia film zenéjére, ahogyan Crickett húga is.





(Előre szólok, a műkorcsolyás videók erősen addiktívek! De ha esetleg valaki szeretne néhány órát koris videókkal elütni, nagyon szívesen ajánlok néhányat.)

Nyereményjáték


A Blogturné klub 9 bloggere, május 26-tól minden másnap értékelések, extrák segítségével mutatja be az olvasóknak Stephanie Perkins legújabb magyarul megjelenő történetét.
A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően a blogturné végén 3 példány Lola és a szomszédsrác könyvet sorsolunk ki.
Facebook Like játék: A Blogturné Klub és a Könyvmolyképző Kiadó Facebook oldalait kell kedvelned, és a nyereménydobozban kitölteni a megfelelő mezőket (vagyis az I'm a Fan gombra kattints), hogy részt vehess a sorsolásban!

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

Május 26 - Angelika blogja
Május 28 - Kristina blogja
Május 30 - Kelly Lupi olvas
Június 1 - Dreamworld
Június 3 - Deszy könyvajánlója
Június 5 - MFKata gondolatai
Június 7 - Media Addict
Június 9 - Nem harap a...
Június 11 - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések