Breaking News

Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen


Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen

A blogturnéról



A Könyvmolyképző Kiadónak hála április 21-től az űrbe indulunk, egy hét állomásos turnéra. Ha velünk tartotok az Isten áldása fedélzetére, megismerhetitek Amy és Koros történetét, az űrhajó felépítést, megnézhetitek az előzetest és még sok mást megtudhattok a könyvről.
Ha pedig jól veszitek az akadályokat, és a rejtvényeinket is megfejtitek, akkor nyerhettek is egy példányt a könyvből!

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633735879
Fordító: Varga Csaba Béla
Sorozat: Túl a végtelenen 1.

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/ beth-revis-tul-a-vegtelenen-6316?ap_id=DeszyMi kell ahhoz, hogy valaki életben maradhasson egy hazugsággal teli űrhajó fedélzetén?
A tizenéves Amyt lefagyasztották, hogy az Isten Útja űrhajó fedélzetén évszázados út után eljuthasson egy távoli csillag bolygójára. A fiatal lánynak mindenről le kellett mondania. Hátrahagyta a fiúját, a barátait és az egész bolygóját, hogy a szüleivel együtt a Csillagközi Életbárka Program résztvevője lehessen. Azzal a szilárd meggyőződéssel merültek el a fagyasztómedence dermesztő folyadékában, hogy három évszázad múlva egy új bolygón, a Centauri Földjén ébresztik fel a családot. Mielőtt azonban az Isten Útja célba érhetett volna, valami történt a lefagyasztott testeket őrző raktárban. Valaki titokzatos módon hozzányúlt a negyvenkettedik számú fagyasztótartályhoz és Amy kis híján meghalt, amikor erőszakosan kirángatták fagyott álmai közül. Ötven év magány vár rá.
Ráadásul valaki meg akarta gyilkolni.
A földi tizenéves egy különös, zárt világban találta magát. Az űrhajó fedélzetén minden értelmetlennek tűnik. Az Isten Áldása 2312 utasa vakon hallgat zsarnoki, félelmetes vezetőjük szavára. A könyörtelen kiskirály lázadó utódját, Korost viszont valósággal lenyűgözte a lány. Az ifjú arra is szeretne rájönni, hogy alkalmas-e az űrhajó vezetésére.
Amy annyira szeretne megbízni Korosban. De hát hogy a csudában bízhatna meg egy olyan fiúban, aki még sosem járt a hajó hideg, fém falain kívül?
A kétségbeesett lány csak abban lehet biztos, hogy barátjával együtt halálos versenyfutás előtt állnak. Ki kell deríteniük az Isten Útja rejtett titkait, mielőtt újra lecsapna rá a gyilkos, aki már egyszer megpróbálta megölni.

Véleményem

Bevallom őszintén, amikor nekiálltam ennek a könyvnek, nem pontosan erre számítottam, de kellemes meglepetés volt, amit kaptam. Már amennyiben egy elnyomó űrhajóbéli társadalom kellemes lehet persze. 

Történetünk kezdetén Amyt és a családját hibernálják 301 évre. Pontosan ennyi időbe telik ugyanis, mire az űrhajó elér az új bolygóra, amelyet lakhatónak ítéltek a földi kutatások. Az űrhajó fedélzetén a hibernálóládákban tudósok, katonatisztek, vezetők vannak, akik képesek lehetnek kiépíteni egy új és működő társadalmat a bolygón, amikor megérkeznek. Amynek semmi haszna, de mivel édesanyja biológus, apja pedig katonai vezető, különleges engedélyt kap, hogy szüleivel tarthasson az új világba. Amynek döntést kell hoznia, hogy ott hagyja-e az egész világát, beleértve a szerelmét is, hogy kövesse a szüleit. Nem okozok nagy meglepetést, ha elárulom, a hibernálás mellett dönt. Csakhogy arra nem számít, hogy tudatánál lesz. Többszáz évet tölt el valahol álom és ébrenlét határán, amikor érzékeli, mi zajlik körülötte és szenved, amiért túlságosan is tudatában, mi történik vele. 

Aztán ugrunk egy nagyot az időben, és a már hosszú ideje úton lévő űrhajó egyik lakójának, Korosnak a fejébe ugrunk. (Egyébként végig kettejük váltott szemszögében követhetjük az eseményeket.) Koros különleges pozíciót tölt be a hajón. A hajón ugyanis az évek során különleges társadalmi rendszer alakult ki, melynek élén az Ősfő áll (bocsi, én mindig Törpapának hívtam :D), alatta pedig rangban az úgynevezett Koros, akit az Ősfőnek kell kiképeznie a vezetésre. Ősfő a népet vezeti, nem szó szerinti értelemben vett hajóskapitány, a hajót nem maga irányítja. Ő afféle magas pozíciójú HR-es, gyakorlatilag korlátlan hatalommal. Koros életének egyik nagy problémája, hogy az aktuális Ősfő nem hajlandó tanítani. Minden generációnak megvan ugyanis a saját Korosa, ám az előző generációé meghalt, így Ősfőnek már a mostani Koros a második neveltje. És mivel az előzőben csalódnia kellett, képtelen megbízni a mostaniban. 

A hajón azonban számtalan rejtély és titok lappang. Senki sincs például tisztában azzal, hogy valahol a hajó mélyén egy titkos szinten hibernált testeket szállítanak. A csillagokat sem látta még senki a hajón, nő persze Ősfőn kívül. Azt is teljesen természetesnek érzik, hogy az Időszakban (konkrétan mint a párzási időszak), mint az állatok szaporodnak az emberek, meghatározott időpontban, egyszerre mindenki. Számukra ez a természetes. Nem kérdeznek, ez így van rendjén. 

Koros azonban más. Nem csak azért, mert nem tartozik igazán sehová, és nem csak azért, mert nem ismeri a szüleit. A gondolatai mások. Egyre többször tesz fel kérdéseket, egyre többször vágyik valami többre annál, ami körülveszi őket. Az igazi fordulat azonban akkor következik, amikor rátalál a hibernáltakra, és Dokival, a hajó orvosával észreveszik, hogy az egyik testet felolvasztották. 

Amy majdnem belehal a kínzó ébresztőbe. És amikor felébred, rá kell döbbennie, hogy idő előtt keltették fel, még nem érkeztek meg. Próbálna beilleszkedni ebbe az új világba, de ez gyakorlatilag lehetetlen. Ő az egyetlen, aki még saját emlékeket őriz a Földről, és gyakorlatilag összeroppantja az űrhajó zárt világa. És ő az, aki eleget tud ahhoz, hogy észrevegye: az űrhajón valami nagyon nincs rendben. 

Amy és Koros pont ezért alkotnak nagyon jó párost. Koros kérdez és hozzáférése van az űrhajó adataihoz. Amynek viszont válaszai vannak, elvei, emlékei, amelyeket a Földről hozott magával. Olyan tudással rendelkezik, amilyennel senki más a Földön. 

Erre szüksége is lesz, mert a hajó rejtélyein kívül még egy sorozatgyilkossal is szembe kell nézniük. Ugyanis valaki a hajón sorban ébreszti fel a hibernáltakat a hajón. De mivel ezt nem szabályszerűen teszi, sorban halnak meg. Amy meg akarja védeni a szüleit, ehhez pedig arra van szükség, hogy rájöjjenek, ki áll a bűntények mögött. 

Egy hihetetlenül jól felépített és nagyon érdekes világba csöppenünk, engem végig lekötött és újra meg újra el tudott borzasztani. Egy olyan világ ez, ahol előfordulhat, hogy a diliház tagjai a legértelmesebbek, ahol senki nem kérdez, csak bólogat. Gyakorlatilag mindenki agymosott. És az a különösen rémisztő, hogy mind csupa olyasmi, amelyet nyomokban felfedezhetünk a saját világunkban, így abszolút hihető, hogy egy zárt közösségben, ahonnan nincs kiút, megtörténhetnek ezek a dolgok. A történelemhamisítás, a diktátornak fejet hajtó és szemet hunyó társadalom, a génmódosítás... Csupa olyasmi, ami szélsőségesen jelenik meg a történetben, de nem példa nélkül való. Pont ezért borzasztja el annyira az olvasót. 

A rejtélyek is folyamatosan görgetik a történetet, és ezért szinte képtelen voltam abbahagyni az olvasást. Nem mondom, hogy kitalálhatatlan, mi történik, mert a dolgok nagy részére én rájöttem. Ennek ellenére végig hajtott előre, hogy tudni akartam, igazam van-e. És azért a végén jött olyan fordulat, amire én nem számítottam. Meglepi!

Nem nevezném a könyvet igazán akciódúsnak, mégis izgalmas. Nem gyors akciókban, sokkal inkább a lassú tudatra ébredésben. A szereplőket nagyon szerettem, Amyt és Korost, a mellékszereplők közül pedig a csillagokat leső Harley-t emelném ki. Nagyon izgalmas a története, szívesen olvasnám már a róla is szóló kiegészítő novellát. Már csak idő kérdése.
A maga nemében Ősfő is jól eltalált karakter, bár szimpatikusnak nyilván nem nevezném.

Nem mondom, hogy a könyv tökéletes. Volt benne számomra egy-két képzavar, illetve sokszor felmerült bennem, hogy hogy lehet, hogy a szereplők ennyire nem veszik észre, ami a szemük előtt zajlik. Amikor annyira kitalálható! És igen, nekem is problémát jelentett néha, hogy most épp melyik szemszögben vagyunk, nem mindig lehetett tökéletesen elhatárolni, hogy épp Koros vagy Amy szemszögéből követjük, mi történik. 

Összességében azonban mindezek ellenére imádtam ezt a sztorit. A szereplőket, a rengeteg kérdést, azt a sok gondolatot, amit ébreszt a tömegmanipulációról, a génkezelésről, egyformaságról és különbözőségről és arról, hogy hogy működhet és nem működhet egy zárt társadalom. Nagyon érdekes gondolatok. Rettentően várom a folytatást, mert bár nem kaptunk konkrét függővéget, de rengeteg nyitott szál maradt. 
Ja, és nem hagyhatom szó nélkül. A borítót egyszerűen imádom.

NAGYON AJÁNLOM


Olvassatok bele a könyvbe ITT!


A képre kattintva 20% kedvezménnyel rendelhetitek elő a könyvet!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/ beth-revis-tul-a-vegtelenen-6316?ap_id=Deszy


Blogturné Extra - Könyvelőzetes

Ne felejtsétek el bekapcsolni a feliratot!





Nyereményjáték

Szeretnél te is részese lenni az űrutazásnak? - Itt a remek alkalom, hogy nyerhess egy példányt Beth Revis – Túl a végtelenen című könyvéből!
Mit kell ehhez tenned? Semmi mást, mint lájkolni a Könyvmolyképző és a Blogturné Facebook adatlapját, és utána mindennap az adott szókeresőben elrejtett szereplőt, esetleg helyiség nevet megtalálni.
(A kiadó csak Magyarország területére postáz!)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


Április 10 - Media Addict 
Április 12 - Always Love a Wild Book 
Április 15 - Insane Life 
Április 17 - MFKata gondolatai 
Április 19 - Kelly Lupi olvas

Április 21 - Deszy Könyvajánlója
Április 24 - Függővég

Nincsenek megjegyzések