Breaking News

Ben Aaronovitch: London folyói


Ben Aaronovitch: London folyói

A blogturnéról



Mit szólnál, ha éjjel, a sötét utcán egyszer csak eléd lépne egy szellem, és tanúskodna egy gyilkosság ügyében? Ha önként vállalná az informátor szerepét?

Meglepődnél, ugye? És ezzel még nincs is vége!

A Blogturné Klub március 22. és 26. között bemutatja nektek Ben Aaronovitch London folyói című urban fantasy-jét, mely a Gabo Kiadó jóvoltából hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül.

Nyomozz velünk, ismerd meg Aaronovitch varázslattal, folyóistenekkel teli városát és egy kedves, kicsit esetlen zöldfülű rendőrnyomozót, Peter Grant-et!

Ismerd meg velünk London folyóit, tekintsd meg a könyv trailerét és álomszereplőit, nyerd meg a könyv három példányának egyikét! Gyerünk hát, nyomozásra fel!

Kiadó: GABO
Oldalszám: 378
ISBN: 9789636897338
Fordító: Pék Zoltán

A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne
megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítása alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással.
Ben Aaronovitch urban fantasybe oltott krimije szellemes stílusával és ötletgazdag történetével hatalmas sikert aratott Angliában.

Véleményem:

Nem igazán tudtam, mire számítsatok ettől a könyvtől, mert viszonylag ritkán olvasok krimiket, de ennek a története a fülszöveg alapján nagyon tetszett és birizgálta a fantáziámat, hogy milyen lehet egy "urban fantasybe oltott krimi".

Nos, jelentem: jó!

Alig kezdtem el olvasni a könyvet, már mosolyogtam, ugyanis a nyitójelenet rögtön beszippant. Engem legalábbis megfogott, ahogy könnyed humorral átesünk egy hullán már az első bekezdésben, mindeközben pedig rögtön megtudjuk azt is, milyen egy tősgyökeres londoni gondolkodása. És tulajdonképpen nem csapott be bennünket a szerző, az egész könyv hangulata olyan maradt, mint ezé az első bekezdésé. Kellemesen humoros, itt-ott előbukkanó hullákkal és rejtélyekkel, miközben egy igazi londoni szemével futunk végig a városon, a kis utcácskáktól a nagy terekig, és ha már London, akkor természetesen a régi London sem maradhat el.

A főhősünk Peter Grant, a rendőr, aki épp arra vár, hogy eldöntsék, mégis milyen munkára találják alkalmasnak. Ő legszívesebben a gyilkosságiakkal lenne, de úgy tűnik, nem feltétlen ezt szánják neki az őrsön. Viszont minden megváltozik, amikor a már fent emlegetett gyilkosság helyszínén Peter kihallgat egy tanút, aki - mint később kiderül - szellem és senki más nem látja. Aztán maga a gyilkosság is kész rejtély, az utcai kamerák felvételei alapján senki nem tud rájönni, ki lehet az elkövető. Csakhamar megjelenik azonban Nightingale főfelügyelő, és kiutat kínál Peternek az aktakukaci meló alól. Mivel úgy tűnik, megvan az érzése a természetfelettihez, maga mellé veszi, hogy együtt próbáljanak rájönni, ki lehet az elkövető, aki kétségtelenül természetfeletti eszköztárral dolgozik. Sokat kell tanulni, de Nightingale rögtön a közepébe dobja, és még azt is megkapja feladatul, hogy próbálja megoldani a természetfeletti politikai vitát London legnagyobb folyójának istenei között, és megbékíteni Temze apát és anyát. 

Nem is igazán tudnám megmondani, hogy mi tetszett a legjobban. Talán a stílus, amit már emlegettem. Megvan a humor, és Peternek is van egy egészen egyedi látásmódja. Kifejezetten élveztem például, ahogy próbál dűlőre jutni, hogy mégis melyik nő vonzza akkor jobban, Lesley vagy Beverley, és hát, pasi a szentem, leginkább mindig az, amelyik vele van. Az is nagyon tetszett, hogy Peter színesbőrű, komolyan nagyon kellemes meglepetés volt, amikor ez kiderült, mert még mindig ritka, hogy ne fehér főhőst kapjunk. És az is tetszett, hogy nem kerülte meg a témát, Peternek bizonyos jelenetekben volt konfliktusa és negatív tapasztalata a bőrszíne miatt. 

Nagyon tetszik az ötlet, hogy London folyóiból konkrét szereplőket csinált a szerző. Nem is olyan régen olvastam a Téli mesét, és az értékelésben írtam is róla, hogy a regény minden szavából csöpög, hogy Mark Helprin mennyire imádja New Yorkot. Erre most itt a London folyói, ami ugyan nagyon más stílusban, de ugyanezt teszi Londonnal. Annyira szereti, hogy még szó szerint életre is kelti. Ha mást nem is, a folyóit. Nagyon tetszett, hogy a folyók egy családba tartoznak, mint a Temzéből táplálkoznak, így Temze anya és apa gyerekei, és mindnek megvan a maga személyisége és szerepe, amit nem lehet elválasztani attól, hogy épp folyóként mekkorák és hol csordogálnak.

Nagyon tetszett Nightingale oktatási módszere, mert így Peternek sok helyzetben tényleg magának kellett dönteni, önállóan, nem támaszkodhatott a mesterére, ami egy ilyen történetben nagyon fontos. 

Tetszett a krimiszál is, végig vártam, hogy lehet-e még ennél hátborzongatóbb gyilkosságokat kitalálni, és tényleg különösen élveztem, hogy mennyire fontos szerepe volt benne a régi Londonnak.

Szóval összességében nagyon tetszett a könyv, bizonyos részeket felolvastam ismerősöknek, annyira viccesek voltak, nem olyan hahotázósan, de humorosak. Kíváncsian várom a folytatásokat, egyrészt mert érdekel, mi mindent kell még tanulnia Peternek, ahogy a szerelmi szál is foglalkoztat. Nightingale személye körül is sok a rejtély, amire szintén nagyon kíváncsi vagyok, válaszokat szeretnék. És ez a krimis téma biztosítja is, hogy minden könyvben kaphassunk valami újat és frisset, kifejezetten üdítő, hogy úgy tűnik, nem egy főgonosz karaktert kapunk, akivel sok részen keresztül küzdünk, hanem minden részre újabb és újabb rejtélyek és bűnügyek jutnak. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné Extra - A sorozatról

Ahogy már az értékelésben is írtam, egy sorozatról beszélünk, és mivel nagyon tetszett a könyv, nyilván rögtön utána is néztem, hogy hány rész jelent meg eddig. Na nézzük!

Eddig egészen pontosan négy rész jelent meg, illetve egy jelenik meg idén és van egy hatodik rész is, ami már biztosan érkezik, de egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mikor. 

Az első részről külön nem ejtenék szót, ez már megtörtént, ugorjunk rögtön a másodikra!

A sorozat második részének címe: Moon Over Soho, azaz Hold a Soho felett

Peternek ezúttal egy újabb sorozatgyilkossal kell szembenéznie. Londonban sorban halnak meg a zenészek, látszólag szívrohamban. A rendőrség azonban nem hagyja Peternek, hogy a kezébe vegye a nyomozást, ők a régi módszereket szeretnék követni. Főszereplőnk azonban így is hamar rájön, hogy a Sohóban vadászó lények a zenei tehetséggel táplálkoznak. Arra azonban nem számít, hogy a nyomozás valami sokkal személyesebbet is magával hoz: saját édesapja történetét.



A harmadik rész címe: Whispers Underground, azaz Suttogások az alvilágban

Hulla a Baker Streeten. Ezúttal nemzetközi vizekre evez főhősünk, ugyanis egy amerikai cserediák halálát kell felderíteniük, amihez mélyebbre kell ásniuk magukra a természetfelettiben, mint eddig valaha - meg kell találniuk az Arc Nélküli Embert. Mindeközben az FBI is beleüti az orrát a dologba.




A negyedik rész címe: Broken Homes, azaz Szétzúzott otthonok

Újabb gyilkosság, Peternek pedig minden gondja ellenére követnie kell a forró nyomot. Nem számít, hogy vizsgáznia kell, vagy hogy fogalma sincs, hogyan bogozza ki a magánéletét. A dolgot pedig tovább súlyosbítja, hogy valaki olyan lehet a háttérben, akivel már korábban dolga akadt, és alig élte túl a találkozást. 




Az ötödik résznek egyelőre nincs borítója, címe azonban már igen: Foxglove Summer, azaz Foxglove-i nyár
Peter útja ezúttal egy kisvárosba vezet, ahol a helyi rendfenntartók képtelenek elfogadni a tényt, hogy a városi gyerekek rejtélyes eltűnésének hátterében természetfeletti erők munkálkodnak. 

A hatodik részről egyelőre semmi mást nem tudunk, csak a címét: The Hanging Tree, azaz Az akasztófa.


Nyereményjáték

Ahhoz, hogy megnyerd a London folyói című könyv egyikét a három közül, nincs más dolgod, mint lájkolni a kért oldalakat és kitalálnod, hogy a főhősnek milyen nyelven kell tanulnia. 

A válasz egyszerű - mármint annak, aki ki tudja nyomozni! Minden egyes állomáson találsz egy kérdést. A válaszok első betűjét összegyűjtve megkapod a választ a kérdésünkre, s így esélyes lehetsz a nyereményre!

A második kérdés:

Mi az író vezetékneve?


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

03/22 Roni Olvas - London folyóiról
03/23 Deszy Könyvajánlója - A sorozatról
03/24 Könyvszeretet
03/25 Kelly&Lupi Olvas - dreamcast
03/26 MFKata gondolatai - a könyv trailere

Nincsenek megjegyzések