Breaking News

Leigh Bardugo: Árnyék és csont


Leigh Bardugo: Árnyék és csont

A blogturnéról



Június 8-tól 17-ig a Blogturné Klub elsötétíti az eget, hogy bemutathassa Leigh Bardugo különleges könyvét, az Árnyék és Csontot. A tíz állomásos turné keretében megismerhetitek ezt az egyedülálló cár-punk könyvet ahol a gonosz és a jó személye egy cseppet sem egyértelmű.

A blogturné keretében megismerhetitek a Grisák világát és az egyedülálló világot, amelyet az orosz folklór ihletett. Tartsatok velünk ezen a sötétbe burkolózó eseményen és kövessétek a turné állomásait, ahol egy kis munkával akár a tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 376
ISBN: 9789633734513
Fordító: Varga Csaba Béla
Sorozat: Grisa 1.
Függővég: nincs

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/leigh-bardugo-arnyek-es-csont-6547?ap_id=DeszyAlina Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Éjúr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Éjúr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.

Véleményem

Ezt a könyvet rettenetesen vártam. Angolul olvasni nem szerettem volna, de viszonylag hamar megtudtam, hogy a Könyvmolyképzőnél vannak a magyar kiadás jogai, így megnyugodtam, és hátradőlve vártam, hogy végre érkezzen magyarul. Túl sok konkrétumot nem tudtam a könyvről, csak azt, hogy orosz világ és hogy mindenki dicséri. Ez meg bőven elég is volt, hogy felkeltse az érdeklődésemet.
Meg egyébként a borítót is imádtam, első látásra szerelem volt. Egyszerű, de nagyszerű, ahogy mondani szokás.

A történet két kisgyerek szemszögével indul. Mindketten árvák és egy gazdag úr által fenntartott árvaházszerűségben élnek. A kisfiú és a kislány tökéletesen egymásra találtak, a vigaszt jelentették a másiknak a nehéz időkben, ebben az új környezetben. Az érdekes, hogy a világot magát sok szempontból ennek a két gyereknek a szemszögéből ismerjük meg rögtön a történet elején, mintha mi magunk is gyerekek lennénk megint, akik kíváncsian szemlélik a világot, ahová csöppentek. 
A hangulat pedig rögtön beszippant, és Leigh Bardugo minden eszközt bevet, minden érzékünkre hat, hogy ez így legyen. Kapunk kemény, orosz telet, szamovárt, szánkót, mindent, amit egy cári Oroszországban játszódó történettől várna az ember. 
A két gyerek - Alina és Mal - mint kiderül, épp egy vizsga előtt áll, bár eleinte még nem sejtjük, pontosan mi is derül ki ebből a tesztből. Mindenesetre az egyértelmű, hogy valamiféle képességet keresnek bennük, méghozzá a varázslás képességét, és számukra sem kérdés, hogy ez olyasmi, ami miatt elválaszthatják őket.

Aztán sok évvel később csatlakozunk be újra a két fiatal történetébe. Alina és Mal együtt nőttek fel, árvaként a gazdag úr birtokán, most pedig, felnőttként a saját lábukra kell állniuk. Mindketten bevonultak, Alina térképeket rajzol, Mal pedig igazi, délceg katona, és nála jobb nyomolvasó talán nincs is. Együtt készülnek átlépni a világnak egy bizonyos határán, az Árnyzónán, és rettegnek is rendesen. Az Árnyzónát ugyanis szó szerint értsétek - sötétség és mindenféle sötétben megbúvó, rettegett lények. És az aggodalmuk nem is ok nélküli, hiszen rajtuk is csapnak a volkrák, ezek a repülő szörnyetegek, és itt jön a történet első csavarja, amire azért nagy eséllyel mindenki számított már: megmutatkozik Alina képessége, amikor Malt igyekszik menteni, hirtelen fényt varázsol az áthatolhatatlan sötétségbe.
Itt kerül a képbe a nagyhatalmú Éjúr, aki gyakorlatilag a cár helyett is vezetője az országnak. Ugyanis Alina képessége mindenképpen különleges, és az egyik legfontosabb grisává teszi.

És akkor itt álljunk is meg, egyrészt mert nem szeretnék minden poént lelőni, másrészt mert pont alkalmas az idő, hogy kicsit beszéljünk is a világról. 
Az Árnyék és csont Oroszországa - ahogy már írtam - a cári rendszert veszi alapul. Van itt cárunk, cárnénk, mindenféle bál... Közben azonban van a társadalomnak egy gyakorlatilag különálló rétege, a grisák. Ők azok, akik varázsképességgel rendelkeznek. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, ennél sokkal összetettebb, nem csak egyszerűen muglik és varázslók vannak. (Már bocsánat az összehasonlításért, egyébként a két világ teljesen más.) Ugyanis a grisák társadalmán belül is elég nagy a hierchia. Minden grisának máshoz van tehetsége, ez alapján pedig különböző csoportokba osztották őket. Minél ritkább és minél erősebb a képesség, annál fontosabb az adott grisa. Ez elég egyértelmű.
És ennek a hierarchiának a tetején trónol ez a bizonyos már emlegetett Éjúr, aki maga is olyan rejtélyes, mint amilyennek a neve sugallja. Többféle képessége is van, de a fő ereje pont ellentétes Alinával - az árnyakat irányítja. Erős és nagyhatalmú, de valójában senki nem tud róla semmi konkrétumot. Talán pont ez teszi őt olyan ellenállhatatlanná. Az olvasó meg végig küzd, hogy eldöntse, hogy ő most tulajdonképpen pozitív vagy negatív karakter. Nem, nem mondom el, nem kell aggódni. 

Egy jó történetbe küldetés is kell, azt is megkapjuk. Nem véletlen a borítón látható szarvasagancs. Ugyanis a grisáknak egy-egy jól megválasztott talizmán segíthet az erejük kiaknázásban. Egy ilyen különleges képességhez pedig, mint amilyen Alinaé, egy különleges talizmán passzol. Mi más is lehetne jobb, mint a csodaszarvas (bocsi az összehasonlításért, de tényleg!) agancsából egy darab. Így a küldetésünk - amellett, hogy kiképezzük Alinát -, ennek a talizmánnak a megszerzése. 

Tényleg nem szeretnék nagyon többet mondani a sztoriról, mindenki olvassa el, mert nagyon érdemes. Az viszont biztos, hogy elképesztően jól felépített világot kapunk. A fantasy részét tekintve is, de ahogy már írtam, nem csak abban. Az cári orosz világ minden lapon él és lélegzik, az utolsó követ is tudatosan alakítja a szerző, és egyik pillanatról a másikra, észrevétlenül Oroszországban találjuk magunkat. És ehhez nincs szüksége hosszú oldalas, száraz, tömény leírásokra. Természetes az egész, az ember szinte észre sem veszi, és máris beszippantották. 

Emellett szeretném kiemelni a szereplők közül Éjurat, egy hihetetlenül jól megalkotott, összetett karakter. Rettenetesen kíváncsi vagyok, mi lesz még a következő történetben, és miket tudunk még meg róla. Mert igen, még a könyv vége után is rejtélyes marad, olyasmi ez, ami körüllengi, mint valami parfüm.
De rajta kívül is kapunk még érdekes szereplőket. Ott van például Zsenya meg a tipikus öreg banya, aki a bölcsességet ontja magából. De ami biztos: mindenkiben több van, mint amit az ember elsőre gondolna. 

Annyi mindenről tudnék még írni ezzel a könyvvel kapcsolatban, de nem szeretnék senkit megfosztani attól, hogy ő maga fedezhessen fel magának mindent. Amikor olvassátok a könyvet, merüljetek el benne igazán! Egy elképesztő világot kaptok, egy nagyon izgalmas és fordulatokkal teli történetet, érdekes karaktereket és egy olyan befejezést, hogy már nyúlnátok is a folytatásért. Komolyan mondom, aki a végét anélkül tudja olvasni, hogy a szíve nem verne ezerrel, az kőből van. 

Szóval:

NAGYON AJÁNLOM


A könyvet megvehetitek a kiadótól, ez Elit Team könyvek tagja, szóval extra akciók vonatkoznak rá. Katt a képre!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/leigh-bardugo-arnyek-es-csont-6547?ap_id=Deszy


Blogturné Extra - A kiegészítő történetek

Leigh Bardugo több kiegészítő történetet is írt a sorozathoz, ezek azok a bizonyos feledik és másfeledik részek.

Ehhez nyújtok most egy kis tájékoztatást, beleértve azt is, hogy mit szabad és mit nem elolvasni az első rész olvasása előtt.

Kezdjük mindjárt a feledik résszel!

The Witch of Duva (#0,5)

Ami a legfontosabb: ez nem megelőző történet és nem kapcsolódik közvetlenül a regényekhez. Ez azt is jelenti, hogy akár a regény olvasása előtt is nyugodtan olvasható.

A The Witch of Duva tulajdonképpen egy rémmese, ami csak annyiban kapcsolódik az Árnyék és csonthoz, hogy ugyanaz a világ, a nagy és komor Oroszország a helyszín. Sem szereplők, sem történetszálat nem bukkannak fel a "tényleges" sorozatból. 

Volt idő, amikor a Duva környéki fák lányokat ettek... legalábbis így tartják a történetek. De lehetséges, hogy a veszély még ennél is közelebb van az otthonhoz. 

A meséről írtam külön értékelést is, elolvashatjátok ITT.

The Tailor (#1,5)

Na, ez az a kiegészítő novella, amit semmiképpen se olvassatok el a könyv előtt. Ez ugyanis egy új jelenet az Árnyék és csonthoz, az egyik mellékszereplő, Zsenya szemszögéből, és igen, SPOILERES. 

 






The Too-Clever Fox (#2,5)


Ez a rész már elvileg nem az első kötethez kapcsolódik. De nem kell aggódni, egyáltalán nem spoileres, és azért is merek írni róla, mert ez is ugyanolyan rémmese, mint amilyen a The Witch of Duva. 
Azaz nem közvetlenül kapcsolódik a történethez, csupán ugyanaz a világ. 

Ravkában csak azért, mert ki tudsz kerülni egy csapdát, nem biztos, hogy a következőt is sikerül.





Little Knife (#2,6)

Ez a történet elvileg már a harmadik részhez kapcsolódik, de szintén egy meséről van szó.

A harmadik ravkai népmesében Leigh Bardugotól megtudhatjuk, hogy amit egy gyönyörű lánynak az apja elképzelt, az nem feltétlen ugyanaz, mint amit ő szeretne.

Ez a mese még nem jelent meg, június 24-re várható.
 

Nyereményjáték

Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdjétek az újholddal!
A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.
A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kaidó felajánlásából!

A nyereménykönyveket csak magyarországi címre tudjuk postázni!



a Rafflecopter giveaway

 
A blogturné állomásai
Június 8 - Roni olvas
Június 9 - Dreamworld
Június 10 - MFKata gondolatai
Június 12 - Kelly Lupi olvas
Június 13 - Deszy könyvajánlója
Június 14 - Szilvamag olvas
Június 15 - Bibliotecha Fummie
Június 16 - Nem harap a...
Június 17 - Könyvszeretet  

Nincsenek megjegyzések