Breaking News

Kim Harrington: Perception – A hatodik érzék


Még mindig akcióban a természetfeletti nyomozó
Perception – A hatodik érzék

Clarity visszatér és az élete csak még bonyolultabbá válik. Egy zaklató, egy eltűnt lány és egy furcsán viselkedő bátyus. Na és két fiú, akik között lehetetlen(?) dönteni.

A blogturnéról


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Kim Harrington Perception - A hatodik érzék című regénye, a Clarity sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Clarity legújabb rejtélyekkel teli kalandját!
  2014. augusztus 14-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Eredeti cím: Perception
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738658
Fordította: Vince Judit Andrea
Sorozat: Clarity 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,00)
Megrendelési link

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kim-harrington-perception-clarity-2-a-hatodik-erzek-6676?ap_id=DeszyMindenki hallott már Clarity „Clare” Fernről. A suliban is jól ismerik, ő a tisztánlátó lány, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat, és rögtön emlékképek törnek rá a múltból.
Csakhogy Clare egyáltalán nem akarja celebként ünnepeltetni magát. Jobban szeret a háttérbe húzódva csendesen szemlélődni. Különleges képességét nem váltja aprópénzre.
Valaki azonban Clare nyomába szegődik, csábító üzenetekkel és ajándékokkal halmozza el, ahol csak felbukkan a lány. Ki lehet a titkos csodáló? Vajon a vonzó Gabriel, aki miatt Clare szíve mindig hevesebben ver? Vagy talán a lány korábbi barátja, Justin, aki bármit megtenne, hogy újból összejöjjenek?
Egy biztos. Clare-nek mielőbb meg kell oldania a rejtélyt. Az üzenetek egyre baljósabbá válnak, ráadásul egy helybéli lánynak hirtelen nyoma vész. Clare nekilát az igazság felderítésének – mielőtt túl késő lenne.


Véleményem

Volt olyan szerencsém, hogy annak idején már a Clarity sorozat első részének blogturnéjában is részt vehettem. Aki még emlékszik, arról a részről azt írtam, hogy sok szempontból tinikorom egyik kedvenc sorozatát, a Meg Cabot Mediátor sorozatát juttatta eszembe. Azt kell mondanom, ez az érzésem még mindig megvolt - örültem ám neki -, de már kevésbé, mint az első részben.

Ez a regény ugyanis történetét tekintve sokkal összetettebb, mint az első. Természetesen ebben a részben is megvan a nyomozós szál, amire számítunk is. Ezúttal Clare-nek egy lány eltűnésének okára kell fényt derítenie és arra, hogy vajon él-e még és ha igen, hol van. A lány képessége persze nem lett könnyebben irányítható, mint volt, így persze nem gyerekjáték a dolga. 

A nyomozós szál mellett azonban még sokkal többet kapunk. Szintén van nyomozós színezete Clare magánéletének, ugyanis titkos hódolója akad. Mint kiderül, az előző rész nyomozói munkája kifejezetten népszerűvé tette Clare-t a suliban, így nem is olyan meglepő, hogy hódolója akadt. Még akár cuki is lehetne. De ahogy telik az idő, egyre kényelmetlenebb és gyanúsabb az egész. 

Clare egy új barátnőre is szert tesz, akit mindenki csak a fura csajként ismer. De aztán szép lassan mindenről kiderül, hogy összefügg. Ráadásul mindenki gyanússá válik: az új barátnő, Mallory, sőt még Clare szerelmi életének két főszereplője, Justin és Gabriel is. Rájuk még visszatérek később.

És ezúttal egy harmadik rejtélyt is kapunk, mert az úgyis olyan szép szám. Az első részből megismerhettük Clare bátyját, Perryt. A fiú természetesen ebben a részben is visszatér, de már egyáltalán nem olyan, mint a trauma előtt. Valami gyötri, ezt Clare látja is, de egyszerűen nem tud rájönni, miről is lehet szó pontosan, és hogyan segíthetne testvérének. 

Szóval nyomozós szálban nincs hiány, és ezt imádtam is! Minden szál izgalmas, a titkos imádós helyenként kifejezetten hátborzongató. Nagyon örültem neki, hogy tényleg megmaradtunk a nyomozós vonalon, és nem csak hókuszpókusszal, hanem halandó emberi eszközökkel is próbál Clare megfejteni minden rejtélyt az életében. És az is nagyon tetszett, hogy az írónő volt olyan bátor, hogy megpróbáljon egy YA regényben több szállal is operálni egyszerre, még akkor is, ha persze a végén rájövünk, hogy minden egy pontban fut össze. 

Viszont amitől sajnos néha a falra másztam, az a szerelmi háromszög volt. Már az első részben is keményen elindult ez a dolog Clare, Justin, az ex és Gabriel, az új srác között, de ez ebben a részben csak még jobban kiélesedett. Gyakorlatilag úgy képzeljétek el, hogy szinte egy jelenet sem telhet el a Gabriel vagy Justin kérdés nélkül, a két srác meg folyamatosan megjelenik. És elég következetesen is történik ez: kapunk egy Clare-Justin jelenetet, majd kapunk egy Gabriel-Clare jelenetet, és persze mindkét pasi cuki, és Clare képtelen dönteni. De végül valami határidőt még is szabni kell, mit ad isten, közeledik a bál! És igen, hölgyválasz van, így Clare-nek döntenie kell, hogy kit hív el, már ha elhív valakit. Az meg egyértelmű, hogy persze mindkét fiú csak az ő döntésére vár. Az egyetlen jó hír ezzel kapcsolatban, hogy nem marad függővég a végén, remélem, nem süppedünk majd vissza folytatásban ebbe a szerelmi háromszög dologba. 

Clare maga pedig valahogy nagyon kettős személyiségként maradt meg bennem. Egyrészt rettenetesen bírom. Örülök, hogy nem hódol be a népszerűségi versenynek, kifejezetten szimpatikus, ahogy a képességét kezeli és ahogy jót akar cselekedni vele, és üdítően forrófejű ahhoz, hogy jó nyomozó legyen belőle. Viszont a szerelmi életét inkább hagyjuk, mert annak kapcsán nagyon szívesen elbeszélgetnék vele...

A mellékszereplőkről említés szintjén már írtam, de akkor most még egy kicsit. Kifejezetten örültem Mallory behozatalának. Nem csak azért, mert izgibb lett így a krimiszál, de kifejezetten illik Clare-hez egy ilyen barátnő. Tök furi a csaj, de hát, Clare sem átlagos. 
Még mindig imádtam Perryt, ha lehet még jobban, mint az előző részben, örülnék, ha még akár ennél is többet szerepelne, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz vele meg a képességével még a jövőben. Viszont a legjobb barátja szerepeltetését hiányoltam egy kicsit, az előző részben jó sokat kaptunk belőle, most meg épp csak epizódszereplő lett. 

Összességében a cselekmény még jobban is tetszett, mint az első részben, a szerelmi háromszög miatt viszont kicsit csalódott vagyok.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/clarity2.pdf?ap_id=Deszy



Blogturné extra - Interjú az írónővel

A külföldi blogturné kapcsán készült egy interjú Kim Harringtonnal, ennek a fordítását hozom nektek most extraként. Az interjút eredeti nyelven ITT találjátok.

Az első dolog, amin megragadt a szemem, amikor a Clarityt olvastam, a gyönyörű név, amit a főhősnődnek választottál: Clarity. Még mindig bizonytalan vagyok, hogy a gyermeket – már ha valaha lesz – Claritynek vagy Karou-nak nevezzem. Mindenesetre hogyan álltál elő a névvel, van valamilyen különleges jelentése a számodra?
Clarity „Clare” Fernt eredetileg Andromeda „Andie” Fernnek hívták. De a könyvnek kellett egy új cím. A kiadóm egy szót akart, valamit, ami reflektál a szereplő tehetségére. Szóval a barátommal egy csomót keresgéltünk a látással kapcsolatos szinonimákat. A Clarity valahogy kiugrott számomra a többi közül. Arra gondoltam… megváltoztathatom a nevét. Lehetne Clarity „Clare” Fern és a cím pedig Clarity – egyszerre utalva a nevére és a képességére. És így megszületett Clarity!

Miért döntöttél úgy, hogy Clarity egy szerelmi háromszögbe kerül? Te is szeretsz szerelmi háromszögekről olvasni vagy ez olyasmi volt, ami Clarity jellemfejlődésében vagy a sztoriban volt fontos?
Tudom, hogy néhányan utálják, de én keresem a jó szerelmi háromszögeket. Imádom őket. Ráadásul volt is értelme Clare karakterének. Természetéből fakadóan nem romantikus típus és komoly bizalmi gondjai vannak, úgyhogy nem lehetett számára egy gyors első látásra szerelem. A srácnak le kellett bontania a falat, amit maga köré húzott, és idővel elnyerni a vonzalmát. Ráadásul tetszett az ötlet, hogy lehet egy régi szerelme és egy új. Az ötlet, hogy a közös történet szembekerüljön a lehetőségekkel. És az is kellett, hogy mindkettejüknek legyen valamilyen komoly hibájuk. A srácok egyszerűen nem tökéletesek. (Kivéve a férjemet, ha esetleg olvasod ezt. Szeretlek!)

Majd meghaltam, hogy elmondhassam, mennyire szerettem Perryt, Clarity bátyját. Többet kapunk belőle a Perceptionben és… esetleg vannak terveid azzal kapcsolatban, hogy megkaphassa a saját történetét?
Igen, Perrynek nagy szerepe van a Perceptionben. Titok: a kedvenc jeleneteim Clare és Perry jelenetek voltak. Imádom őket együtt. Ami pedig Perry történetét illeti, én nagyon szeretném.

Mi volt a legjobb dolog, ami azóta történt veled, hogy megjelent a Clarity? Valamilyen vicces történet, amit megosztanál?
Imádom hallani az olvasók felől. Őszintén az a legjobb rész. Pont nemrég kaptam egy levelet postán, egy tizenhárom éves lány azt írta, hogy soha nem szeretett olvasni. Utálta. De rátalált a könyvemre a könyvtárban és nagyon szerette. És most már egyre többet és többet olvas. Valójában sírtam is, amikor ezt elolvastam.

Olvastam, hogy lehetséges, hogy tévésorozat lesz a Clarityből! Nagyon szurkolok, hogy összejöjjön. De köztünk szólva, neked mi lenne az első választásod: tévésorozat vagy mozifilm?
A tévét mondanám. Szerintem a filmek nagyon jók, ha hűségesek maradnak a könyvhöz. De a televízió a legjobb médium hogy fogjanak egy könyvet és kitágítsák. A tévésorozatok írói annyi minden tudnak kezdeni a karakterekkel és a fejlődésükkel, már csak a hosszúságuk miatt is a két órás filmekkel szemben. És mivel ez egy rejtélyek megoldásával foglalkozó sorozat, azt hiszem, a Clarity sokkal jobban illik a televízióba. Clare minden héten új rejtélyt oldhatna meg! Imádnám, ha ez megtörténne.


Nyereményjáték

A történet főhőse, Clarity tisztánlátó, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat és rögtön emlékképek törnek rá a múltból. Hozzá hasonlóan az lesz a feladatotok - ne féljetek, nem kell a múltba látnotok -, hogy a képkockák alapján megfejtsétek, milyen tárgynak, növénynek a részletét látjátok. Ha ez megvan, írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, és máris esélyetek van, hogy megnyerjétek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvek egyikét.

(A kiadó csak Magyarország területén belül postáz!)

A sorsoláson csak az vesz részt, aki mindegyik képet megfejtette, vagy legalábbis megpróbálta! Sok sikert!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

08/14 Dreamworld   
08/16 Kelly Lupi olvas   
08/18 Könyvszeretet  
08/20 Deszy könyvajánlója  
08/22 Media Addict

Nincsenek megjegyzések